"Met 10.000 euro was ik ook al blij geweest"

Urk 19 mei 2014
Aanstaande donderdag 22 mei zijn de verkiezingen voor het Europees parlement. Deze week een serie verhalen over projecten die Europese subsidie hebben gekregen.

In een oude slagerij op Urk heeft Geert Weerstand sinds 2008 een kunstgalerie, atelier en Van Gogh kelder. Hij ontvangt er toeristen, geeft er workshops en verkoopt er zijn werk. Daarvoor was hij sociaal werker en eigenaar van een natuursteenbedrijf, maar toen de winkel tegenover zijn huis vrijkwam rook hij zijn kans om eindelijk full-time met kunst bezig te zijn.

Voor het project kwam hij in aanmerking voor subsidie uit het Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Inclusief een bijdrage van de gemeente was er 50.000 euro beschikbaar. "Ik was met tien al blij geweest", zegt Weerstand eerlijk. Het geld besteedde hij grotendeels aan de verbouwing.

Het papierwerk rondom de subsidie viel hem zwaar. Drie keer werd hij gecontroleerd. "Op een gegeven moment dacht ik bij mijzelf: Hou je geld maar en ik doe gewoon wat ik zelf wil, maar uiteindelijk ben ik er heel dankbaar en blij om".

De afgelopen jaren heeft Flevoland uit vijf Europese fondsen subsidie gekregen. In de periode 2007-2013 heeft de provincie ruim 73 miljoen euro uit Brussel ontvangen. Het Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling keerde relatief veel subsidie uit. 91 Flevolandse projecten kregen in totaal 26 miljoen euro.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer