Flevoland krijgt bijna 131 miljoen voor jeugdzorg

Flevoland 30 mei 2014
Jeugdzorg
Het budget
Winnie Prins
Flevoland krijgt bijna 131 miljoen euro voor jeugdhulp en jeugdzorg in 2015. Dat blijkt uit de definitieve budgetten die zijn vastgesteld door het Rijk. Dat is ruim 9% meer dan in 2013 werd vastgesteld. Vanaf 1 januari worden er veel taken uit de jeugdzorg van het Rijk overgeheveld naar de gemeenten.

Verschillen
Binnen de provincie zijn wel grote verschillen te zien. Zo wordt Noordoostpolder bijna 3% gekort en krijgt Dronten er juist bijna 14% bij. Ook het budget dat per kind beschikbaar is verschilt erg per gemeente. Zo kan Urk straks gemiddeld 715 euro per kind besteden, terwijl dat bedrag in Lelystad op ruim 1.700 euro ligt.

Solidariteit
Waar deze verschillen door veroorzaakt worden en wat dat betekent voor de jeugdzorg in Flevoland is nog niet bekend. Wethouder Winnie Prins van Zeewolde, die de transitie van jeugdzorg in de provincie coördineert, verdiept zich nog in de cijfers. Wel is bekend dat de gemeenten in Flevoland hebben afgesproken solidair te zijn. Zo worden op Urk veel pleegkinderen uit andere gemeenten opgevangen. Urk hoeft niet alleen voor die kosten op te draaien.


bijlagen:

© omroep flevolandsitemap | disclaimer