Gemeenten krijgen minder budget voor Wmo

Flevoland 2 juni 2014
Gemeenten krijgen minder budget voor Wmo
De meeste Flevolandse gemeenten krijgen minder budget voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning dan eerder was berekend. Alleen Almere krijgt meer budget per inwoner dan verwacht. Dat blijkt uit het definitieve budget dat het Rijk bekend heeft gemaakt.

Wmo
De gemeenten zijn vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor allerlei zorgtaken. Bij de Wmo gaat dat over ondersteunde activiteiten voor onder meer ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problemen. Bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, een rolstoel of maaltijdverzorging. Nu de budgetten bekend zijn kunnen gemeenten hierover afspraken maken met zorgverleners.

Verschillen
Het budget dat beschikbaar is per inwoner verschilt heel erg per gemeente. Zo heeft Zeewolde maar 75 euro per inwoner te besteden, terwijl dat voor Almere bijna 290 euro is. Die grote verschillen hebben onder meer te maken met samenwerkingsverbanden. Zo heeft Zeewolde afspraken met Harderwijk over de zorgverlening. Almere krijgt extra budget omdat het een centrumgemeente is. Dat betekent dat Almere verantwoordelijk is voor het aanbod van maatschappelijke opvang voor de hele provincie. Dan gaat het onder meer over opvang en begeleiding van daklozen.

Het blijkt voor Flevolandse gemeenten moeilijk om de gevolgen van de nieuwe budgetten nu al in te schatten. Daarvoor moeten de cijfers beter worden bestudeerd. Dat gaat de komende tijd gebeuren. Ook zorgaanbieders kunnen nog geen reactie geven op het geld dat naar de verschillende gemeenten gaat© omroep flevolandsitemap | disclaimer