Icedôme blijft IJsdroom, een overzicht

Almere 4 juni 2014
Nu schaatsbond KNSB de steun aan Icedôme Almere heeft ingetrokken is de bouw van een nationale schaatstempel in Almere verder weg dan ooit. Volgens de KNSB krijgen de initiatiefnemers de financiën niet rond. Een overzicht van de ontwikkelingen:

- 20 juni 2012: De initiatiefnemers van Icedôme Almere presenteren de plannen voor een groot ijsstadion in Almere. Het schaatscomplex moet in 2015 worden opgeleverd en de financiering zou volgens de initiatiefnemers in december 2012 al rond zijn.

- 8 maart 2013: Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF laten weten dat ze samen gaan bepalen waar de nieuwe nationale schaatsbaan komt. Ze hebben de keuze uit drie plannen die het afgelopen jaar zijn ingediend: Icedôme in Almere, een nieuw Thialf in Heerenveen en TranSportium in Zoetermeer.

- 20 mei 2013: Een rapport van de KNSB lekt uit. Daarin staat dat de keuze is gevallen op Almere. Dat leidt tot boze reacties uit Friesland en Zoetermeer.

- 25 mei 2013: KNSB en NOC*NSF stellen het besluit over de locatie van de schaatsbaan uit. De KNSB en NOC/NSF hebben een accountantskantoor opdracht gegeven om de financiële haalbaarheid van Icedôme uit Almere, Thialf uit Heerenveen en TranSportium uit Zoetermeer, te onderzoeken. De voorlopige gunning moet op 8 augustus bekend worden gemaakt. Gemeente Almere en de provincie Flevoland reageren met ongeloof over het uitstellen van de beslissing over het nationaal schaatscentrum.

- 3 juni 2013: Almere presenteert de plannen voor de Icedôme. Burgemeester Annemarie Jorritsma zegt dat de bouw hoe dan ook doorgaat, ook als de stad niet het topsportcentrum wordt. Het complex moet in 2016 klaar zijn. Voor de financiering van 185 miljoen euro zouden investeerders gevonden zijn. Welke dat zijn, wil de organisatie niet zeggen. Zeker is dat BAM en Van Wijnen de bouwers zullen zijn. Het topsportcomplex wordt gebouwd langs de A6 op een steenworp afstand van de topsporthal.- 4 juni tot en met 14 juni 2013: De KNSB en NOC*NSF willen aanvullend onderzoek naar de financiën van Icedôme Almere. Maar het consortium achter het schaatscomplex wil niet dat accountantskantoor Ernst & Young inzage krijgt in de boeken. Initiatiefnemer Folkert Buiter zegt dat de KNSB en NOC*NSF van de normale gang van zaken afwijkt en spant een kort geding aan tegen de schaatsbond.

- 19 juli 2013: Icedôme Almere wint het kort geding dat zij had aangespannen tegen de KNSB en het NOC*NSF. De rechter besluit dat de KNSB binnen vijf dagen een schaatstopsportlocatie moet aanwijzen.

- 26 juli 2013: KNSB en NOC*NSF hakken de knoop door: Icedôme in Almere wordt de schaatstempel. Heerenveen en Zoetermeer gaan in beroep. Maar de KNSB wil wel dat Icedôme Almere de komende maanden met een goede financiële onderbouwing komt.

- 24 augustus 2013: KNSB-baas Doekle Terpstra ligt onder vuur. Naar buiten heeft hij kritiek op de keuze voor Almere, maar het AD schrijft dat hij het er intern mee eens blijkt. Op 30 augustus stapt hij op.

- 11 september 2013: KNSB en NOC*NSF wijzen de bezwaren van Zoetermeer en Heerenveen af. Daarmee komt Icedôme Almere een stap dichterbij.

- 2 April 2014: Icedôme Almere krijgt uitstel van de KNSB en het NOC*NSF. Het consortium heeft meer tijd nodig om te komen tot een precieze uitwerking van de plannen. Dat meldt de KNSB in een brief aan hun ledenraad en de voorzitters van de schaatsgewesten.

- 4 juni 2014: KNSB en NOC*NSF trekken alsnog hun handen af van de ijsbaan in Almere omdat het consortium achter de Icedôme niet de benodigde financiële middelen bij elkaar heeft gekregen.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer