Geld gemeenteraad op aan surprises en kerstpakketten

Almere 16 juni 2014
Gemeenteraad Almere
Sinterklaas-surprises, kerstpakketten, etentjes, bloemen en flessen wijn. Daar hebben Almeerse gemeenteraadsfracties hun fractievergoedingen deels aan uitgegeven. Het geld is eigenlijk bestemd als onkostenvergoeding om het gemeenteraadswerk goed te kunnen uitvoeren.

Dat blijkt uit een overzicht van declaraties van de politieke partijen die in het bezit zijn van Omroep Flevoland. Het gaat om bonnetjes over 2012. Die van 2013 hadden ook al openbaar moeten zijn, maar die deadline is niet gehaald.

Naast kosten zoals voor een cursus of politiek assistent worden ook minder voor de hand liggende zaken gedeclareerd. Waaronder verjaardagscadeaus en borrels.

Controle
Alle fracties moeten verantwoording afleggen over hun uitgaven. Deze moeten voldoen aan regels die door de fracties onderling zijn vastgelegd. De controle vindt plaats door de kascommissie van de gemeenteraad. De fracties oordelen dus zelf of hun uitgaven binnen de spelregels passen.

Verscherpte regels
In een reactie laat de griffier van de gemeente weten dat alle uitgaven in 2012 binnen de spelregels passen. Inmiddels zijn die wel aangescherpt. Zo mogen kerstpakketten niet langer gedeclareerd worden. Ook is er discussie over kransen ter gelegenheid van de Dodenherdenking op 4 mei. Veel partijen declareren die nu, maar er wordt gekeken of dit nog wel wenselijk is.

Opvallende declaraties:

CDA:
* €130; Kerstattentie fractieleden;
* €105; Attentie bestuursleden i.v.m. onderhouden goede relaties
* €21,25; Bloemen verjaardag fractievoorzitter

GroenLinks:
* €19,90; Verjaardagscadeau fractiesecretaris
* €9,90; Sinterklaassurprise fractiesecretaris

PvdA:
* €227,50; Kerstpakketjes fractieleden
* €100; Gift organisatie Herdenking Februaristaking
* €830; Kosten diner fractie-uitje 6 juli 2012;

D66
* €100; Zeilactiedeelname/sponsoring tbv ziekte ms

Leefbaar Almere
* €2.100 euro voor website Leefbaar. Dit bedrag is aanzienlijk hoger dan andere fracties.

VVD:
* €51,25; Spontane borrel na laatste fractievergadering 2012
* €471,50 Eten fractieweekend 12 oktober 2012
* €5,79; Wijn i.v.m maken uitnodiging fractieweekend

PVV
* €236; Kachel. Dit omdat het te koud was in de fractiekamer. Opmerkelijk detail: de kachel kan volgens de gemeente niet meer gebruikt worden omdat de stroomvoorziening van het stadhuis dit niet aan kan.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer