Kamervragen over luchtdrukprobleem Hanzelijntunnel

Dronten 3 juli 2014
Machinisten remmen af voor de tunnel
Srpinter
De ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld over problemen met de luchtdruk in de treintunnel onder het Drontermeer. Aanleiding is een bericht in de Telegraaf dat machinisten op de Hanzelijn afremmen voor de tunnel. Deze zou te smal zijn. Treinen die met 140 kilometer per uur door de tunnel rijden zorgen voor een verhoging van de luchtdruk. Passagiers krijgen dan mogelijk last van hun oren.

Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie wil onder meer van staatssecretaris Wilma Mansveld weten waarom het probleem, dat in 2012 al bekend was, nog niet is opgelost. Ook vraagt ze wat ProRail gaat doen om mogelijk te maken dat er in de toekomst met 200 kilometer per uur op de Hanzelijn kan worden gereden. De ChristenUnie wil ook weten of het gaat om een ontwerpfout, die mogelijk verhaald kan worden op de bouwer.

Een woordvoerder van ProRail zei destijds op de hoogte te zijn van het probleem en het vervelend te vinden voor de passagiers, maar van een ontwerpfout is geen sprake. Het fenomeen komt in veel tunnels voor. Bovendien is de tunnel gebouwd om met 200 kilometer per uur doorheen te rijden, aldus ProRail.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer