Nieuw onderzoek in Deventer moordzaak

Lelystad 7 juli 2014
Nieuw onderzoek in Deventer moordzaak
De Hoge Raad laat nieuw onderzoek doen in de Deventer moordzaak. Op verzoek van de advocaten Knoops en Acda heeft advocaat-generaal Aben geadviseerd mogelijke nieuwe feiten te onderzoeken. Volgens Knoops en Acda tonen nieuwe feiten aan dat Lelystedeling Ernest Louwes in 2004 ten onrechte is veroordeeld voor de moord op de Deventer weduwe Jacqueline Wittenberg.

Louwes werd veroordeeld tot twaalf jaar cel, maar kwam in 2009 vrij. Het nieuwe onderzoek richt zich op het bewijsmateriaal op de blouse van het slachtoffer, het gsm-verkeer tussen Wittenberg en Louwes en het tijdstip van overlijden van de vrouw. Het onderzoek kan leiden tot heropening van de strafzaak. Advocaat Knoops reageert verheugd op de beslissing van de Hoge Raad en zegt dat ook Ernest Louwes verheugd is. Die hoopt dat het onderzoek dit keer volledig zal zijn en gebaseerd op de juiste feiten.

Nadat de Hoge Raad in 2008 een vorig verzoek om herziening afwees, is Knoops jaren bezig geweest om de volledige onderzoeksgegevens over het DNA bij het Nederlands Forensisch Instituut op te vragen. Uit analyse is onder meer gebleken dat er veel minder DNA-sporen van Louwes op de blouse van de weduwe zaten dan in de rechtszaken is beweerd. Bovendien zou twijfel zijn gerezen over het tijdstip van overlijden. De recherche zou aanwijzingen hebben gevonden dat het slachtoffer niet op 23, maar op 24 september 1999 is vermoord. Voor die dag had Ernest Louwes een alibi.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer