Raadsleden CDA en SGP weigeren medewerking aan onderzoek lekken

Urk 9 juli 2014
Gemeenteraad van Urk
Binnen de Urker politiek is grote onenigheid over het onderzoek dat burgemeester Pieter van Maaren laat doen naar het lekken van informatie over het Berechja College. Verschillende raadsleden weigeren mee te werken aan dat onderzoek. Het gaat om de voltallige CDA-fractie, twee raadsleden van de SGP, en één fractieassistent van de SGP.

Het onderzoek naar het lek is ingesteld nadat Omroep Flevoland de hand wist te leggen op een document waaruit bleek dat de gemeente Urk al geruime tijd op de hoogte was van grote financiële problemen bij de school.

De raadsleden die weigeren mee te werken schrijven in een verklaring dat zij het onderzoek "niet legitiem" vinden. Er is namelijk niks strafbaars gebeurd, zo geven ze aan. Het document waar het om gaat is namelijk nooit officieel door de gemeenteraad als geheim bestempeld. Ook vinden de weigerende raadsleden de kosten van onderzoek, zo'n 15.000 euro, te hoog. Burgemeester Van Maaren wil niet op de kritiek van de raadsleden reageren.

De ChristenUnie laat in een verklaring weten dat de raadsleden van die partij wel achter het onderzoek staan. De partij schrijft het belangrijk te vinden dat afspraken worden gerespecteerd. Geheim of vertrouwelijk is dan niet van belang. Volgens de ChristenUnie zal het college 'als het Berechja uit de gevarenzone is' volledige openheid van zaken geven. De partij steunt het college in de gekozen route.

Ook de partijen Hart voor Urk en Unie Gemeentebelangen steunen het onderzoek.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer