"De piranha's vraten zo door de verpakking heen"

Flevoland 11 juli 2014
Jarathana in Lelystad
Jarathana in Lelystad
Jarathana in Lelystad
Jarathana in Lelystad
Flevoland is een echte export-provincie. Aardappels, tulpen, vis, noem maar op. Maar er zijn ook bedrijven die producten exporteren die minder voor de hand liggen. We bezoeken tien van deze Flevolandse bedrijven, vrijdag Jarathana in Lelystad.

Honderden aquaria staan er in het bedrijf vol met allerlei soorten siervissen. In twee weken tijd steken zo'n 80.000 exemplaren de grens over naar allerlei klanten, voornamelijk in Europa. De ouderwetse goudvissen en guppen blijken het populairst.

Maar af en toe zit er een exotische bestelling tussen. Zo heeft een dierentuin in Luxemburg wel eens piranha's besteld. Ze deden hun imago eer aan want bij aankomst bleek dat ze zich al door de verpakking hadden heen gegeten. Ze hebben het wel overleefd.

De groei in deze markt zit volgens Jarathana in de zoutwatervissen. Die zijn moeilijker te houden maar het bedrijf komt binnenkort op de markt met een nieuw systeem dat ervoor zorgt dat je zelf niet meer het zeewater hoeft te verversen. Daardoor zijn straks meer verschillende soorten vissen te houden.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer