"We hebben genoeg plastic om de Arena mee te vullen"

Biddinghuizen 16 juli 2014
Flevoland is een echte export-provincie. Aardappels, tulpen, vis, noem maar op. Maar er zijn ook bedrijven die producten exporteren die minder voor de hand liggen. We bezoeken tien van deze Flevolandse bedrijven, woensdag Van Werven in Biddinghuizen.

50 miljoen kilo plastic wordt er jaarlijks verwerkt. Dat wordt gesorteerd, klein gemaakt, gefilterd op grondstoffen die er niet tussen horen en dan vermalen tot korrels. Van Werven produceert op deze manier 20 verschillende soorten grondstoffen waarmee weer opnieuw producten gemaakt kunnen worden. Die plastic korrels worden geëxporteerd naar allerlei Europese landen maar ook naar de Verenigde Staten en China.

Bij het inzamelen van het plastic komen de werknemers soms opvallende dingen tegen, zoals paspoppen of een hele lading afgekeurde legosteentjes. Ook hebben ze een keer een buis van maar liefst 250 meter lang op moeten ruimen. Die was aangespoeld op het strand van Texel.

De 130 medewerkers zorgen er voor dat er 6 dagen in de week, 24 uur per dag gewerkt wordt. En er zal voorlopig wel genoeg werk blijven want recycling is goede handel. Van Werven probeert zich te onderscheiden door de plastic korrels van een steeds hoogwaardigere kwaliteit te maken.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer