Perzikbomen verboden in Lelystad

Flevoland 10 augustus 2014
Regels. Daar hebben we er in Nederland een heleboel van. Ook elke gemeente heeft zijn eigen set geboden en verboden. Die staan in de APV: De Algemene Plaatselijke Verordening. Zo staat daar bijvoorbeeld in dat je jouw auto niet in een bloemperk mag parkeren. Gemeenten kunnen er ook voor kiezen om eigen regels op te nemen in de verordening. Omroep Flevoland bericht de komende twee weken over de meest bijzondere regels uit de Flevolandse APV's.

Perzikbomen
In Lelystad zijn perzikbomen verboden. Het klinkt als een verbod uit een sprookje, maar is werkelijkheid in de provinciehoofdstad. Navraag bij de gemeente waarom perzikbomen dan verboden zijn levert een vaag antwoord op. Ze zouden schadelijk kunnen zijn voor suikerbieten. Maar dat is raar want geen enkele andere Flevolandse gemeente heeft deze bepaling in de APV opgenomen.

Onbekend
Ook de Lelystadse perzikboomkweker Wim Bruinekool heeft geen idee waar de regel vandaan komt. Hij wist zelfs helemaal niet van het bestaan af. Hij kweekt bijzondere soorten perzikbomen voor liefhebbers in Nederland en België, maar volgens de APV mag dat dus eigenlijk niet.

Universiteit
Na een week volgt het antwoord van de Universiteit Wageningen. Ook de onderzoekers van de universiteit moesten de archieven induiken en oud-collega's bellen voordat zij met een antwoord konden komen.

Luizen
Op perzikbomen kunnen perzikbladluizen overwinteren en die luizen kunnen het bladrolvirus op aardappelen overbrengen. In de jaren '60 was dat een bedreiging voor aardappelplanten en waren perzikbomen daarom in alle IJsselmeerpolders verboden. Volgens Huub Schepers van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving is het verbod op perzikbomen nu al lang niet meer nodig en kan deze regel daarom uit de APV geschrapt worden. Iets wat de andere Flevolandse gemeenten al lang hebben gedaan.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer