Verboden te vliegeren met twee of meer touwtjes

Zeewolde 12 augustus 2014
'Verboden te vliegeren met twee of meer touwtjes'
Regels. Daar hebben we er in Nederland een heleboel van. Ook elke gemeente heeft zijn eigen geboden en verboden. Die staan in de APV: De Algemene Plaatselijke Verordening. Zo staat daar bijvoorbeeld in dat je je auto niet in een bloemperk mag parkeren.
Gemeentes kunnen er voor kiezen om er ook bijzondere en plaatsgebonden regels in op te nemen. Verslaggever Susanne Uilenbroek neemt de meest opmerkelijke regels uit de Flevolandse APV's onder de loep.

Vliegeren
Het staat er echt: Artikel 2:65a Vliegeren. In Zeewolde kan het gemeentebestuur plekken aanwijzen waar je niet mag vliegeren met twee of meer touwtjes. Een regel die een heleboel vragen oproept. Want mag je dan wel overal vliegeren met één touwtje? En waarom is deze regel in de APV opgenomen? In geen andere Flevolandse gemeente staat die erin.

Jaren '90
Een telefoontje met Mike Verwater van Take Off Outdoor Events biedt duidelijkheid. Verwater heeft een bedrijf dat megavliegers maakt als teambuildingsactiviteit. Ook op het Woldstrand is hij geregeld te vinden. Volgens hem stamt de regel uit de jaren '90 toen power kiten populair was. Er werd toen overal in Nederland gevliegerd met grote vliegers die veel lawaai maakten. Soms veroorzaakte dat overlast en daarom nam een aantal gemeenten in hun APV regels voor het vliegeren op.

Eén touwtje
Zelf bouwt Verwater daarom vliegers met maar één touwtje. Die zijn altijd toegestaan, ook als de vliegers heel groot zijn. En vliegeren met één touwtje gaat volgens hem prima. “Als het strand echt vol ligt, vragen we de mensen even een kwartiertje aan de kant te gaan om de vliegers op te laten. De meeste mensen vinden die grote vliegers prachtig en doen dat graag.”

© omroep flevolandsitemap | disclaimer