Je mag het gemeentewapen van Urk niet gebruiken

Urk 13 augustus 2014
In onze serie over bijzondere regels in de Flevolandse gemeenten kijken we vandaag naar de APV op Urk. Die gemeente kent een aantal specifieke verboden. Zo mag je op Urk niet in het openbaar vloeken en mogen er geen erotische evenementen worden georganiseerd. Niet vreemd voor een christelijke gemeenschap. Maar in de Algemene Plaatselijke Verordening staat ook een verbod op het gebruik van het gemeentewapen en de gemeentevlag, terwijl je die toch overal ziet in het vissersdorp.

Schelvis
Het blauwe schild met de schelvis is in 1819 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente verleend. Volgens Klaas Luut Koffeman van museum het Oude Raadhuis is voor de schelvis gekozen omdat Urkers daar veel op visten. Nog steeds is schelvis een populair gerecht op Urk. Diezelfde vis staat ook op de vlag die verder aan de boven en onderkant nog een rode en witte baan heeft en in het midden blauw is.

Misbruik
Gemeentesecretaris Rien Bogerd legt uit, dat het verbod op het gebruik van de gemeentevlag en het wapen alleen maar in de APV staat om ervoor te zorgen, dat commerciële partijen er geen misbruik van maken. Dat is in het verleden weleens voorgekomen.
Een bedrijf wekte toen de indruk dat het in opdracht van de gemeente handelde. Meer dan een brief schrijven dat ze daarmee op moesten houden, kon de gemeente toen niet doen. "Want sancties hebben we niet", zegt Bogerd.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer