Het is verboden te bespieden

Flevoland 14 augustus 2014
Het is verboden te bespieden
Het is verboden te bespieden
Regels. Daar hebben we er in Nederland een heleboel van. Ook elke gemeente heeft zijn eigen set geboden en verboden. Die staan in de APV: De Algemene Plaatselijke Verordening. Zo staat daar bijvoorbeeld in dat je niet mag wildplassen.
Gemeentes kunnen er voor kiezen om er ook bijzondere en plaatsgebonden regels in op te nemen. Verslaggever Susanne Uilenbroek neemt de meest opmerkelijke regels uit de Flevolandse APV's onder de loep.

Bespieden
Zo staat in de APV van eigenlijk elke gemeente dat je iemand niet mag bespieden. Je mag niet bij een gebouw, woonwagen of woonboot rondhangen om iemand in de gaten te houden en ook mag je geen verrekijker of iets dergelijks gebruiken.


Eduard Ehrhardt van de gemeente Lelystad laat weten dat er eigenlijk nooit beroep wordt gedaan op deze regel. Hij kent geen enkel voorbeeld van een bewoner die heeft geklaagd dat hij of zij werd bespied. Zou er wel zo'n klacht binnen komen, dan zou de gemeente kunnen optreden omdat het in de APV staat.

Bedrijfsrecherche
Een bedrijf dat openlijk toegeeft dat zij bespieden is Hoffmann Bedrijfsrecherche. De Almeerse onderneming onderzoekt in opdracht van bedrijven of personeelsleden bijvoorbeeld stelen of fraude plegen. Mensen van Hoffman posten dan bij een gebouw of huis om te kijken wat iemand doet.

Doelmatig
Volgens directeur Richard Franken mag je dit geen bespieden noemen en is het ook niet verboden. Hij zegt dat de observaties van het bedrijf altijd doelmatig zijn en dat dat ook achteraf door een rechter getoetst kan worden. “Daar gelden wel spelregels voor, maar flauw gezegd, is het ons al 53 jaar goed gelukt om dat uit te leggen in onze rapporten.”


© omroep flevolandsitemap | disclaimer