Agrariër eist geld gemeente voor verplaatsen mestsilo's

Dronten 8 september 2014
Aardappelteler Jan Bakker wil dat de gemeente Dronten meebetaalt aan de sloop en herbouw van twee mestsilo's bij zijn bedrijf aan de Hondweg in Dronten. Hij heeft dat geëist voor de Raad van State. Het heeft Bakker 700.000 euro gekost om de twee enorme mestsilo's een paar meter te verplaatsen. De gemeente Dronten eiste afbraak en herbouw van de silo's omdat ze 4,5 meter in de zogenoemde bouwvrije zone van zijn bouwkavel stonden.

De rechter wilde weten waarom de gemeente zo moeilijk doet over die paar meter en of er geen oplossing was te bedenken. De raadsvrouw van Dronten was onverbiddelijk. "Dronten vindt dat het om een grote overtreding van het bestemmingsplan gaat. Wel hebben we nog gekeken om de silo's met een drijflichaam een paar meter te verslepen maar dat bleek veel duurder dan sloop en nieuwbouw," aldus de raadsvrouw.

Bakker vindt dat de gemeente ook makkelijk een kleine wijziging in het bestemmingsplan had kunnen opnemen. "Het gaat om een paar meter in een uitgestrekt gebied en niet om een achtertuintje. Ik eis dat de gemeente alsnog de kosten van de sloop en afbraak betaalt. Mijn bedrijf geeft 120 mensen te eten en daar walst de gemeente zo over heen," besloot de aardappelteler. De Raad van State beslist over zes weken of Dronten alsnog een deel of alle sloop- en bouwkosten aan Bakker moet betalen of dat Bakker zijn fors verlies moet nemen.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer