"Onkundige brandweercommandant vertelt sprookjes"

Flevoland 8 september 2014
Brandweercommandant Gerrit Spruit vertelt sprookjes om onder de wettelijke opkomsttijden uit te komen. Dat zegt de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, VBV. De Flevolandse commandant zei vorige week voor Omroep Flevoland dat mensen maar moeten wennen aan het feit dat de brandweer vaak te laat komt. "Kletskoek" zegt de landelijke belangenvereniging voor brandweer vrijwilligers.

In Flevoland worden de opkomsttijden van acht minuten in Dronten en Zeewolde niet gehaald. Brandweercommandant Spruit noemt de norm onrealistisch en onhaalbaar. De wet is niet goed en moet worden aangepast. Zijn argumenten werken de gemiddelde brandweerman op de lachspieren. Het getuigt van onkunde, zo zegt de VBV.

Volgens Spruit leidt het niet halen van de norm niet tot zwaarder letsel bij slachtoffers. Vroeger was de norm relevant omdat je toen een kwartier had om een brandend huis te verlaten. Tegenwoordig ontwikkelt een brand zich sneller en kan een brand binnen drie minuten dodelijk zijn. Of de brandweer dus met acht of tien minuten aan komt rijden maakt volgens de commandant geen verschil. Volgens de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers liegt hij. De dagelijkse praktijk en statistieken zouden een ander beeld geven.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer