Gemeente lost 100 miljoen af op grond

Almere 8 oktober 2014
Gemeente lost af op onverkoopbare grond
Almere gaat voor het eerst sinds jaren fors aflossen op de grond. Hiervoor wordt in de begroting van volgend jaar honderd miljoen euro uitgetrokken. Dat is twintig procent van vijfhonderd miljoen die de gemeente hiervoor heeft geleend.

Almere ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat het door de crisis steeds langer duurt voordat er grond wordt verkocht. Met als gevolg dat de kosten voor de gemeente stijgen omdat er over een lange periode rente moet worden betaald.

Voor veertig procent van de gronden verwacht de gemeente de komende twintig jaar geen kopers te kunnen vinden. Het gaat om delen van de villawijk Overgooi en delen van de bedrijventerreinen Stichtsekant en De Vaart. Het duurt waarschijnlijk nog wel zo’n 30 tot 40 jaar voordat de leningen die voor deze gronden zijn aangegaan, zijn terugverdiend.

De gemeente heeft sinds 2008 allerlei maatregelen genomen om het grondbedrijf op orde te houden. Bijvoorbeeld regelingen om verkopen te stimuleren. Nu wil de gemeente dus actief op de leningen aflossen. Hierdoor is de reservepot van de gemeente vrijwel leeg en moet er bezuinigd worden.

Toch maakt wethouder Pol van financiën zich geen zorgen. Hij wijst op het lichte economisch herstel waarbij de woningmarkt weer aantrekt. Bovendien gaat de wethouder ervan uit in de toekomst de gronden wel te kunnen verkopen omdat er met de rijksoverheid afspraken zijn gemaakt over de groei van de stad.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer