Overstap Zorggroep probleem voor Flevoziekenhuis

Almere 12 oktober 2014
Overstap Zorggroep probleem voor Flevoziekenhuis
Zorggroep Almere wil allerlei onderzoeken vanaf volgend jaar niet meer in het Flevoziekenhuis laten doen. De kans is groot dat zaken als bloedprikken en longfunctie-onderzoek dan door het diagnostisch centrum Saltro worden uitgevoerd. Saltro en het Flevoziekenhuis bevestigen dit aan Omroep Flevoland. Door de overstap zou het ziekenhuis een fors omzetverlies lijden.

Zorggroep
In Almere werken alle huisartsen, maar ook verloskundigen en apotheken samen in de Zorggroep. Deze organisatie wil niet inhoudelijk reageren. "Als Zorggroep Almere zijn we bezig met een nieuwe invulling van de diagnostische activiteiten. Daarover zijn we met een aantal organisaties in gesprek. Er is nog niks definitief en daarom kunnen we er op dit moment niet meer informatie over geven. Binnen een paar weken komt er meer duidelijkheid", aldus woordvoerster Tessa de Kleer. Het is onduidelijk waarom de Zorggroep om zich heen kijkt naar andere aanbieders van de onderzoeken. Ook is niet duidelijk wat dit voor patiënten zou kunnen betekenen.

Extra bezuinigingen
Voor het Flevoziekenhuis zou het wegvallen van de patiënten van de Zorggroep als klanten een omzetverlies van 2,9 miljoen euro kunnen betekenen, blijkt uit de Kadernota 2015. Dit interne stuk is in handen van Omroep Flevoland. Uit het stuk blijkt verder dat het ziekenhuis rekening houdt met een extra bezuinigingsronde volgend jaar van 3,5 miljoen euro bovenop de eerder ingezette bezuinigingen van 7,5 miljoen euro. Persvoorlichter Peter Pels van het Flevoziekenhuis laat weten dat er vooralsnog niet tot extra bezuinigingen wordt overgegaan.

Samenwerking
Volgens Pels is het ziekenhuis bezorgd over de samenwerking met de huisartsen als Saltro de onderzoeken gaat uitvoeren. "Wij zijn hier niet blij mee. We maken ons vooral zorgen over de gegevensuitwisseling. Hoe komen de uitslagen straks bij onze specialisten terecht? Gaat dat vertraging opleveren?". Hij waarschuwt ervoor dat sommigen onderzoeken in de toekomst misschien dubbel zullen worden uitgevoerd.

Onderaannemer
Het Flevoziekenhuis hoopt dat zij in opdracht van het diagnostisch centrum Saltro alsnog onderzoeken voor de Zorggroep kunnen gaan uitvoeren. Het gaat specifiek om radiologisch onderzoek dat Saltro niet kan doen. Het ziekenhuis zou dan een soort onderaannemer worden en op die manier de schade voor zichzelf kunnen beperken.

bijlagen:

© omroep flevolandsitemap | disclaimer