Het grote zwarte Zwarte Pieten onderzoek

Flevoland 31 oktober 2014
In Flevoland blijven alle zwarte pieten zwart bij de intocht van Sinterklaas. Net als in de rest van bijna heel Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland in samenwerking met de NOS en alle andere regionale omroepen.

Sinterklaas wordt dit jaar wederom traditioneel gevierd. Van de ruim 200 intochten, wordt er slechts in 5 dorpen en steden iets aangepast. Gouda, waar op 15 november de landelijke intocht plaatsvindt, maakte eerder deze maand bekend dat er naast Zwarte Pieten ook acht stroopwafel- en kaaspieten meelopen met een goudgele kleur. In Amsterdam is een deel van het Pietenkorps geschminkt met roetvegen. Utrecht wil het officieel niet zeggen, maar houdt de optie om gekleurde pieten in te zetten open. Aalten zet een blanke Piet in.

Ook Lelystad overwoog om regenboog pieten in te zetten bij de intocht. Maar door de commotie die er ontstond ging dit plan snel weer van tafel. Onder andere ondernemers dreigden met intrekken van hun subsidie voor de intocht.

Sinterklaascomités worden overstelpt met vragen vanuit lokale gemeenschappen over de kleur van hun zwarte pieten. Veel comités geven aan moe te worden van de discussie. Een aantal van de benaderde comités wilde bijvoorbeeld geen antwoord geven op de vraag of het uiterlijk van Piet zou veranderen. Zij vinden het ‘geen discussie’ of noemden de vraag ‘sensatie zoeken’.

Er zijn ook nog organisatiecomités die de lijn van de NTR en het Sinterklaasjournaal gaan volgen. Almere is één van deze plaatsen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer