Federatie Windverenigingen op zijspoor gezet

Flevoland 6 november 2014
Windmolens
Vaart achter sanering en opschaling windmolens
De Federatie Windverenigingen Flevoland, die bezig is met de sanering van windmolens in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland, is op een zijspoor gezet. De provincie en de gemeenten Lelystad, Dronten en Zeewolde gaan voortaan samenwerken met de vijf aparte windverenigingen die er in het gebied zijn, en niet meer met de overkoepelende federatie.

De bedoeling is dat de uitvoering van het grote windmolenplan daardoor sneller van de grond komt. Dat plan houdt in dat het aantal turbines in Lelystad, Dronten en Zeewolde wordt gehalveerd en dat er nieuwe grote turbines worden neergezet. Bovendien moeten inwoners zonder windmolen financieel ook kunnen participeren.

De Federatie Windverenigingen Flevoland heeft er lange tijd aan gewerkt om daarvoor bij inwoners en windmoleneigenaren voldoende draagvlak te creëren. Maar onlangs splitsten enkele boeren uit Dronten zich toch af, omdat het voor hen aantrekkelijker is om alleen hun individuele molen te vervangen. Dit heeft de positie van de federatie ondermijnd. Nu de provincie en de gemeenten verder gaan met de aparte windverenigingen, houdt de federatie alleen een coördinerende rol over.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer