Dronten valt binnen straal rond Vogelgriep-uitbraak

Dronten 21 november 2014
Zeker één pluimveebedrijf in Dronten valt binnen de straal van 10 kilometer rondom het pluimveebedrijf in Kamperveen waar vogelgriep is vastgesteld. De eigenaar van het Drontense bedrijf laat weten dat zijn kippen zaterdag onderzocht worden. Uit monsters moet blijken of er sprake is van vogelgriep.

In Kamperveen worden in totaal drie bedrijven geruimd. Binnen een straal van 10 kilometer worden ruim 30 bedrijven gecontroleerd op vogelgriep.

Flevolandse pluimveehouders moeten zich al houden aan een vervoersverbod van onder meer gevogelte, eieren en mest. Ook geldt er een ophokplicht voor pluimvee van zowel bedrijven als particulieren.

Risico's voor mensen
In bijzondere gevallen kunnen mensen geïnfecteerd raken met het virus. Dit gebeurt alleen als er direct en intensief contact is met besmette dieren of mensen, zoals verzorgers van de dieren of mensen die betrokken zijn bij ruimingen. De symptomen van de vogelgriep zijn dezelfde als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking.

Er zijn nu nog geen gevallen bekend van mensen die ziek zijn van de vogelgriep, maar de verwachting is dat een eventuele infectie met het virus voor mensen mild zal verlopen. Raadpleeg bij twijfel in ieder geval de huisarts.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer