Uitslag onderzoek vogelgriep in de loop van zondag

Dronten 22 november 2014
De resultaten van de onderzoeken naar mogelijke vogelgriep in Dronten zijn waarschijnlijk pas zondag te verwachten. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit weten. In het oosten van Dronten valt een aantal pluimveebedrijven onder verhoogd toezicht. Dit in verband met de uitbraak van vogelgriep in Kamperveen.

Alle pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom de besmette bedrijven in Overijssel worden gecontroleerd. Zo worden er monsters genomen van de aanwezige kippen of eenden. Het onderzoek wordt gedaan door het Veterinair Laboratorium in Lelystad. Dit bepaalt eerst of er sprake is van vogelgriep en vervolgens van welk type. Als er een besmetting wordt vastgesteld, wordt het pluimvee van het betrokken bedrijf geruimd.

Hoeveel pluimveebedrijven er in het verbodsgebied in Dronten precies zitten, is niet bekend. Het grootste is in ieder geval Salomons BV. In de stallen aan de Olsterweg zitten 110-duizend kippen. Deze produceren 100-duizend eieren per dag. Volgens eigenaar Klaasjan Salomons zien zijn kippen er gezond uit en zijn er geen aanwijzingen dat er vogelgriep heerst.

De pluimveehouder heeft voldoende ruimte om de eieren op te slaan. Het ontbreken van verpakkingsmateriaal was zaterdag wel een probleem. Vanwege het vervoersverbod mag in principe niets van of naar het bedrijf worden gebracht. Maar dankzij een speciaal hygiëne-protocol was het toch mogelijk om Salomons van verpakkingen te voorzien.

De agrariër laat een bijeenkomst voor alle betrokken pluimveehouders in het verbodsgebied aan zich voorbijgaan. Hij vindt het onverstandig om alle potentiële bronnen van de griep bij elkaar te brengen. Salomons zegt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit beter had moeten weten. "Hoe goed ook bedoeld", voegt hij er tenslotte aan toe.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer