Geen vogelgriep in Dronten

Dronten 24 november 2014
Geen vogelgriep in Dronten
Er heerst geen vogelgriep in Dronten. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Zeker zes bedrijven in Dronten zijn gecontroleerd, omdat ze binnen een straal van tien kilometer van Kamperveen vallen. Daar is vorige week vogelgriep vastgesteld.

Jan Rombouts reageert opgelucht dat de kippen op zijn pluimveebedrijf niet zijn besmet. Hij stelt tegelijk dat het een spannende situatie blijft, omdat er nog steeds vogelgriep in Nederland is.

Binnen de 10-kilometerzone vallen in totaal 34 bedrijven. Bij twee bedrijven die op een kilometer afstand zitten van het bedrijf in Kamperveen, is pluimvee geruimd. Bij een van de twee bedrijven waren er klinische verschijnselen van vogelgriep geconstateerd. Daarop werd besloten beide bedrijven te ruimen. Op de andere 32 bedrijven is geen vogelgriepvirus aangetroffen.

In Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen zijn besmette bedrijven ontdekt. Om te voorkomen dat de vogelgriep zich verder verspreidt, heeft staatssecretaris Dijksma een aantal maatregelen genomen. Zo is het land verdeeld in vier regio's, om het contact tussen pluimveebedrijven zo veel mogelijk te beperken.
Verder is het vervoer van eendagskuikens binnen Nederland verboden. Bij noodzakelijke transporten moeten vrachtwagens na elke rit ontsmet worden. Deze maatregelen blijven waarschijnlijk drie weken van kracht.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer