Diederik Samsom: "Geen schaliegasboringen"

Noordoostpolder 3 december 2014
Schaliegasboor
Er zal in Nederland niet naar schaliegas worden geboord. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag in het radioprogramma De Nieuws BV op Radio 1.

Het kabinet onderzoekt momenteel of en waar boringen naar schaliegas kunnen worden toegestaan. Noordoostpolder is daarbij in beeld. Samsom zei woensdag dat boren in Nederland volstrekt onnodig is en dat het niet gaat gebeuren. Volgens Samsom is er genoeg gas gevonden om Nederland nog veertig tot vijftig jaar van gas te voorzien. Daarna moeten er volgens de PvdA-leider echt duurzame energiebronnen worden gebruikt.

Samsom zei eerder wel akkoord te kunnen gaan met de winning van schaliegas als dat schoon en veilig kan gebeuren. Binnen zijn partij is het verzet tegen schaliegasboringen groot.

De VVD laat in een eerste reactie weten verbaasd te zijn over de uitspraak van coalitiegenoot Samsom. De partij wil volgens een woordvoerster eerst de feiten op een rij voordat de fractie tot een oordeel komt. Energie is voor de partij te belangrijk om nu al alternatieven uit te sluiten en er zijn nu ook geen nieuwe feiten die tot een nieuw standpunt leiden.

VVD-minister Henk Kamp komt naar verwachting rond de zomer met een structuurvisie over schaliegas. Dan pas wordt er een besluit genomen over eventuele proefboringen.

Overigens heeft Diederik Samsom woensdagavond in de Tweede Kamer gezegd dat het onderzoek wel gewoon door moet gaan.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer