"Uitkijken dat mantelzorgers niet over de kop gaan"

Flevoland 9 december 2014
"Uitkijken dat mantelzorgers niet over de kop gaan"
Gemeenten en zorginstellingen mogen wat meer aandacht besteden aan de belasting van mantelzorgers. Dat zegt het Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling Flevoland, het CMO. De zorg was tot nu toe met name gericht op de patiënt of cliënt, maar nu het zorgstelsel gaat veranderen krijgt de mantelzorger een nog belangrijkere rol.

Overbelasting
Om te voorkomen dat mantelzorgers zelf omvallen is er de zogenoemde respijtzorg. Degene voor wie gezorgd wordt gaat dan bijvoorbeeld een paar uur naar een zorgboerderij, dagbesteding of uit logeren. Maar nu de gemeenten vanaf 1 januari verantwoordelijk zijn voor deze zorg komt dat onder druk te staan. Er moet flink bezuinigd worden en enkele zorgboerderijen in Flevoland hebben daardoor al de deuren moeten sluiten.

Hulp
Volgens het CMO Flevoland hoeven de bezuinigingen niet per definitie te betekenen dat alle druk bij de mantelzorgers terecht komt. Het is de bedoeling dat er nieuwe initiatieven voor in de plaats komen en mantelzorgers zelf moeten meer mensen uit hun eigen omgeving om hulp vragen. Volgens het CMO is daar vaak meer hulp te krijgen dan men denkt.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer