"Veel interesse voor overname failliet Spyker"

Zeewolde 19 december 2014
Spyker
Spyker
Spyker
Er is veel interesse voor een mogelijke doorstart van het donderdag failliet verklaarde autosportmerk Spyker. Volgens curator Henk Pasman hebben zich zowel buitenlandse als binnenlandse partijen bij hem gemeld. Vanwege de grote belangstelling wil Pasman volgende maand een bidboek opstellen en zijn geïnteresseerden vervolgens vrij om een bod te doen.

De 35 werknemers van Spyker zitten al ruim 2 maanden werkloos en onbetaald thuis. Ze hebben donderdag hun salarissen van oktober en november betaald gekregen van het UWV. De werknemers krijgen vrijdag ontslag aangezegd. De meesten van hen werkten in Zeewolde.

Het bedrijf werd donderdag failliet verklaard, hoewel er volgens Spyker zelf een bedrijf gevonden was dat de autofabrikant inclusief werknemers wilde overnemen. Dit bedrijf zou komende maandag een voorschot overmaken. Maar de rechtbank was van oordeel dat uitstel niet langer kon worden verleend.

Het failliete Spyker laat volgens de curator een schuld achter van 15 tot 30 miljoen euro. Dat kan in het slechtste geval nog oplopen tot 40 miljoen. Een groot deel van de claims komt van financiers. "Spyker had geen bank en was afhankelijk van externe financiers'', verklaart Pasman.

Een faillissement van Spyker was volgens de curator onvermijdelijk. De activiteiten van de sportwagenfabrikant lagen al sinds begin oktober stil, terwijl de loonkosten doorliepen.

Het bedrijf schreef in 2013 een verlies van 10 miljoen euro, bij een omzet van 1 miljoen euro. Dat komt neer op de productie van drie auto's, schat de curator. Dit jaar leed Spyker een verlies van 5 miljoen euro.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer