Thuiszorg moet werk staken: acuut gevaar voor patiënten

Almere 23 december 2014
Thuiszorgorganisatie moet werk onmiddellijk staken
Thuiszorgorganisatie moet werk onmiddellijk staken
Thuiszorg moet werk staken; acuut gevaar voor patiënten
Thuiszorgorganisatie TCC Zorg in Almere moet onmiddellijk alle zorg aan cliënten staken en het werk overdragen aan een andere zorgaanbieder. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg de organisatie bevolen. TCC levert geen verantwoorde zorg en er is een acuut gevaar voor de cliënten, staat in het bevel van de IGZ. TCC zou aan 300 cliënten zorg verlenen.

Volgens de inspectie zijn in het najaar van 2014 tal van meldingen van oud-medewerkers binnengekomen over misstanden. Op basis daarvan is nader onderzoek verricht. Zo geeft bestuurder John Woudenberg zich volgens de IGZ ten onrechte uit als verpleegkundige. Hij heeft daartoe geen opleiding gevolgd en staat evenmin geregistreerd in het verplichte BIG-register. Toch voerde hij risicovolle behandelingen uit, zoals injecteren, blaasspoelen en het geven van een klysma. Hij liet ook leerlingen van het ROC die met hem meeliepen die handelingen verrichten.

Het bevel van de Inspectie geldt voor zeven dagen. De minister van Volksgezondheid kan de maatregel verlengen. Directeur John Woudenberg is verrast door het bevel. Volgens hem wordt er nog geen zorg door zijn bedrijf geleverd. TCC Zorg zou pas volgend jaar van start gaan. Woudenberg heeft woensdag een gesprek op het ministerie. Hij wil daarom nu niet verder op de zaak ingaan. Ook de inspectie geeft geen toelichting.

John Woudenberg kwam in 2008 in het nieuws doordat ex-werknemers het faillissement aanvroegen van zijn toenmalige bedrijven Thuiszorg Centrale Flevoland (TCF) en Zorg Centrale Midden Nederland in Lelystad. Zij hadden al maanden geen salaris gehad en beschuldigden hem van frauduleus handelen. Ook had TCF een conflict met de gemeente Lelystad. 
In 2007 werd Zorg Detachering Nederland van Woudenberg failliet verklaard.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer