Nieuwe cultuur in Almeerse gemeenteraad

Almere 25 januari 2015
Er waait een nieuwe wind door de Almeerse gemeenteraad. Niet langer stemmen partijen die in het college zitten plichtsgetrouw mee met de voorstellen van wethouders. Omdat de eigen coalitiegenoten geregeld kritiek spuien moeten wethouders nu ook steun zoeken bij oppositiepartijen.

Deze nieuwe cultuur lijkt voort te komen uit het akkoord dat de coalitiepartijen in mei met elkaar sloten. Dit coalitieakkoord is in tegenstelling tot voorgaande jaren niet dichtgetimmerd. Coalitiepartij D66 zegt dat dit bewust is gedaan zodat partijen zich meer kunnen profileren. Oppositiepartij PVV is ook blij met de nieuwe cultuur omdat ideeën van de oppositie zo vaker worden gesteund.

Toon van Dijk van de PVV meent dat de nieuwe omgangsvormen wel leiden tot spanningen in de coalitie. Volgens Jan Lems van D66 valt dat mee. Hij stelt dat er meer discussies op de politieke markt worden gevoerd. Bij het radioprogramma Forum maandagavond om 18.30 uur praten Jan Lems van D66, Toon van Dijk van de PVV en Marco de Kat van Leefbaar Almere verder over de nieuwe raadscultuur.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer