Spectaculaire première van Michiel de Ruyter

Lelystad 26 januari 2015
Spectaculaire première van Michiel de Ruyter
Spectaculaire première van Michiel de Ruyter
Demonstratie tijdens de première
Frank Lammers is een van de hoofdrolspelers
Veel bekende Nederlanders zijn maandagavond getuige geweest van de spectaculaire première van de film Michiel de Ruyter in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

De hoofdrolspelers kwamen aan op een marineschip bij het museum. De rode loper werd verlicht door fakkeldragende mariniers. De genodigden werden langs de Oost-Indiëvaarder Amsterdam en het woonhuis van Michiel de Ruyter geleid. Het geheel werd muzikaal omlijst door de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers.

De film van regisseur Roel Reiné is voor een gedeelte opgenomen op de Bataviawerf in Lelystad. Ook werden er opnames gemaakt op het Markermeer met het VOC-retourschip Batavia als decor.

De première vond plaats op het 'Open Pleyn'. In het hart van het Scheepvaartmuseum was een speciale high tech bioscoop gebouwd met ruim 1.200 plaatsen.

Bij het museum demonstreerden zo'n dertig tot veertig mensen tegen de film Michiel de Ruyter. De actiegroep Michiel de Rover verzet zich tegen de heldenstatus van de zeevaarder. De leden van de groep zeggen dat De Ruyter 'de beschermheer van de Nederlandse slavenhandel' was. Zo'n vijftien oud-mariniers hielden een tegendemonstratie. De politie hield de twee groepen uit elkaar.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer