Debat over Berechja mondt uit in moddergooien

Urk 6 februari 2015
Debat over Berechja mondt uit in moddergooien
De discussie over het Berechja College op Urk is donderdagavond in het gemeentehuis uitgemond in een emotioneel debat vol verwijten en beschuldigingen.

Het debat ging over de vraag wie vertrouwelijke stukken over de financiële problemen bij het Berechja College heeft gelekt naar Omroep Flevoland. De burgemeester schakelde Hoffmann Bedrijfsrecherche in om het lek te achterhalen, maar het recherchebureau slaagde daar niet in.

Een meerderheid van de Urker gemeenteraad vond donderdagavond desondanks dat er toch een zondebok viel aan te wijzen, namelijk het CDA en de fractie Hakvoort-Woord. Volgens de gemeenteraadsleden zijn die twee partijen zeer verdacht, omdat zij niet meewerkten aan het onderzoek naar het lekken van de vertrouwelijke stukken.

Motie van afkeuring
De fractie Hakvoort-Woord werd door verschillende partijen ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het lek. En hoewel het bewijs daarvoor ontbreekt, nam de gemeenteraad toch een motie van afkeuring tegen de fractie Hakvoort-Woord aan.

Deze motie werd ingediend door de SGP, waar Hakvoort en Woord eerder deel van uitmaakten. Die kreeg de steun van de ChristenUnie, Hart voor Urk en Unie Gemeentebelangen. Een motie van afkeuring moet worden opgevat als een ernstige waarschuwing. De motie heeft geen verdere gevolgen.

Onderzoek kostte 28.000 euro
Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd ook duidelijk dat het onderzoek naar het lek over de financiële situatie zo'n 28.000 euro heeft gekost. Dat is bijna het dubbele van de origineel geraamde kosten van 15.000 euro.© omroep flevolandsitemap | disclaimer