Wethouder verwacht veel steun voor anti-schaliegascampagne

Noordoostpolder 12 februari 2015
De groep voert actie via Facebook
Wethouder Andries Poppe verwacht veel steun voor de nieuwe digitale campagne tegen schaliegaswinning. Bestuurders van Noordoostpolder, enkele andere gemeenten en de provincie Friesland hebben donderdagochtend in Den Haag de aftrap gegeven. In perscentrum Nieuwspoort werd ook een campagnefilm gepresenteerd. Doel is de landelijke overheid te wijzen op het gebrek aan draagvlak voor de voorgenomen proefboringen naar schaliegas.

Campagne
In de film roepen bestuurders collega's in andere gemeenten op om ook nee te zeggen tegen schaliegas. In plaats daarvan zou moeten worden geïnvesteerd in nieuwe, duurzame vormen van energie. Er is ook een speciale Facebook-pagina opgezet waar mensen kunnen reageren of hun steun betuigen.

Protest
De presentatie werd bewust donderdag gehouden, omdat later op de dag in de Tweede Kamer een energiedebat plaatsvindt. Daarom zijn ook 150 Groningers en een aantal mensen uit de Noordoostpolder naar de stad afgereisd om te demonstreren tegen het besluit van Minister Kamp. Die maakte maandag bekend dat tot 1 juli maximaal 16,5 miljard kubieke meter aardgas gewonnen mag worden, in afwachting van veiligheidsstudies. Het staat nog niet vast hoeveel gas er in de tweede helft van dit jaar gewonnen mag worden.
Donderdagmiddag spreekt een VNG-commissie ook over schaliegas en vindt er een rechtszaak plaats die schaliegaswinner Cuadrilla Resources tegen gemeente Boxtel heeft aangespannen.


De facebook-pagina die bij de campagne hoort

© omroep flevolandsitemap | disclaimer