Herten houden huis in Kotterbos

Almere 22 februari 2015
Herten houden huis in Kotterbos
Herten houden huis in Kotterbos
Edelherten van de Oostvaardersplassen hebben deze winter flink huisgehouden in het Kotterbos. De herten hebben van de essen in het Almeerse bos de schors tot anderhalve meter vanaf de grond opgegeten. Toch hoeven mensen volgens Staatsbosbeheer niet bang te zijn dat het bos hierdoor is verwoest.

De edelherten kunnen deze winter voor het eerst beschutting zoeken in het Kotterbos voorbij de natuurboulevard. Door het geknaag gaan de essen een stofje afscheiden dat de herten vies vinden. Een ander verdedigingsmechanisme van de es is dat het callusweefsel aanmaakt over de aangetaste plekken. Het bos zal er volgend jaar dan ook niet zo aangevreten uitzien, aldus Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer schat in dat zo'n twintig procent van de bomen in het Kotterbos het geknaag van de edelherten niet overleeft. Dit is niet erg omdat hierdoor het bos wordt uitgedund. Jonge bomen krijgen dan meer licht en ruimte om te groeien.

De gemeente Lelystad hoeft volgens Staatsbosbeheer niet bang te zijn voor een kaalslag in het Hollandse Hout. De gemeenteraad denkt er momenteel over na om de edelherten daar toe te laten.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer