Gelekt rapport Berechja al veel eerder op straat

Urk 26 februari 2015
Gelekt rapport Berechja al veel eerder op straat
Het gelekte rapport over het Berechja College op Urk lag al bijna een half jaar op straat voordat het in juni 2014 bij de pers belandde. SGP-wethouder Geert Post was daarvan ook op de hoogte. Dit blijkt uit het verhaal van Albert Pieter Hakvoort, ex-bestuurslid van de SGP op Urk. Hij had het rapport begin 2014 zelf ook in handen.

Hoewel de informatie dus al lange tijd buiten de politiek circuleerde, ging het college van b en w ervan uit dat één van de raadsleden het stuk naar de pers had gelekt. Het onderzoek naar het lekken van het rapport werd daarom alleen uitgevoerd onder raadsleden en ambtenaren. Hoffmann Bedrijfsrecherche, dat het lek moest opsporen, heeft er in het onderzoek ook nooit rekening mee gehouden dat de bewuste informatie al in bredere kring bekend was.

Uit het gelekte rapport bleek dat de gemeente al langer van de financiële problemen van het Berechja College op de hoogte was dan de gemeente eerder had verteld. Die informatie was alleen voor de fractievoorzitters en het college bestemd, maar het rapport belandde in juni 2014 ook bij Omroep Flevoland.

Het college sprak daar schande van en zette Hoffmann Bedrijfsrecherche op de zaak. Het onderzoek, dat 30.000 euro kostte, leverde niets op. Toch werden in de raadsvergadering van februari het CDA en twee ex-SGP-ers als daders aangewezen. De emotionele vergadering heeft de onderlinge politieke verhoudingen op Urk op scherp gezet.

Zie ook: Tijdlijn gelekt rapport Berechja College
© omroep flevolandsitemap | disclaimer