Afschieten zwanen voorlopig van de baan

FLEVOLAND • Do 5 maart 2015 | 16:10 • Donderdag 5 maart 2015 | 16:10
Het afschieten van knobbelzwanen in Flevoland is voorlopig van de baan. De provincie Flevoland en Faunabeheer Flevoland hebben daarmee ingestemd bij de bestuursrechter.

Stichting Vogel- en Natuurwacht 'Zuid-Flevoland' had een rechtszaak aangespannen om het afschieten van knobbelzwanen te voorkomen. De provincie Flevoland heeft namelijk toestemming gegeven om 's winters zwanen te schieten als zij schade aanrichten op akkers. Dat gebeurt pas als andere maatregelen, zoals het gebruik van lampen en geluidsinstallaties, niet werken.

Tijdens de zitting bleek dat de provincie en Faunabeheer bereid waren het afschieten op te schorten, omdat er dit jaar bijna geen overlast is. Dat heeft te maken met de zachte winter. Bij strenge winters zijn de meren bevroren en trekken de beesten landinwaarts. Dat jaar zou er volgens Faunabeheer geen zwaan zijn afgeschoten.

De Vogel- en Natuurwacht is blij met de afspraak, maar gaat nog wel verder protesteren tegen het afschieten van zwanen. Op 17 maart volgt er een hoorzitting met de provincie. De stichting wil voorkomen dat er de komende jaren wel weer zwanen mogen worden afgeschoten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel