Overheid laat grote grazers Oostvaardersplassen met rust

Flevoland 12 maart 2015
Overheid laat grote grazers met rust
Er komt geen verandering in de manier waarop in de Oostvaardersplassen de grote grazers worden beheerd. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De overheid gaat niet ingrijpen in de aantallen grote dieren in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere. De boswachters blijven alleen verzwakte dieren afschieten, als duidelijk is dat die het niet zullen redden.

De staatssecretaris baseert zich voor dit beleid onder meer op een advies van een groep deskundigen op het gebied van wild- en natuurbeheer. Dijksma wil een maatschappelijke adviescommissie instellen, die gevraagd en ongevraagd advies uitbrengt over het beheer van de grote kuddes.

In de brief schrijft zij ook, dat zij in het Hollandse Hout, Oostvaardersveld en Kotterbos grazers toe wil laten, maar er moet ook plaats blijven voor toerisme en recreatie. Verder bevestigt Dijksma het plan om in een deel van de Oostvaardersplassen het waterpeil voor drie jaar te verlagen. Dit moet de vogelstand van watervogels ten goede komen.

Staatsbosbeheer wil geen reactie geven omdat ze de uitvoerende partij is en doet wat de overheid bepaalt.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer