College GS van vijf partijen meest waarschijnlijk

Flevoland 19 maart 2015
VVD bekijkt de verkiezingsuitslagen
Een nieuw college van gedeputeerde staten in Flevoland kan alleen uit vier partijen bestaan als de VVD en het CDA/ChristenUnie een coalitie met de PVV vormen. Deze constructie kan rekenen op de kleinste meerderheid in de Staten: 21 van de 41 zetels.

Als grootste partij heeft de VVD de regie over de coalitie-onderhandelingen. Voorwaarde van de VVD om met de PVV in zee te gaan is dat de voorman van die partij, Chris Jansen, afstand doet van de 'Minder, minder Marokkanen' uitspraak van Geert Wilders. En die liet al weten dat niet van plan te zijn.

De coalitie van VVD, PvdA en CDA/ChristenUnie, die de afgelopen vier jaar de provincie bestuurde, komt nu uit op 19 zetels. Dat komt doordat de VVD en PvdA twee zetels verloren, het CDA er één won en de ChristenUnie op drie bleef staan.

Ervan uitgaande dat de VVD en het CDA/ChristenUnie met elkaar verder willen, moeten er minimaal nog zes zetels bij. Meest logisch is dan D66, de partij die procentueel het meeste won in Flevoland. Andere partijen met vier zetels zijn de SP (+1) en PvdA (-2).

Theoretisch is het mogelijk dat VVD, CDA/ChristenUnie en PvdA doorgaan, waarbij GroenLinks in eenzelfde constructie als de ChristenUnie deelneemt aan een college, dat steunt op de kleinste meerderheid van 21 zetels. Een mogelijkheid is ook nog dat de PvdA en de SP de krachten bundelen en de coalitie op 23 zetels brengen.

Omdat een coalitie van vijf partijen te verwachten valt, is de kans groot dat er wederom vier gedeputeerden komen.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer