Advies: coalitie VVD, CDA, SP en D66

Flevoland 8 april 2015
Tanja Klip en Jaap Lodders
Formateur Wouter Kolff
Advies: coalitie VVD, CDA, SP en D66
Informateur Tanja Klip adviseert een college van Gedeputeerde Staten van VVD, CDA, SP en D66 te vormen. Deze partijen hebben samen een nipte meerderheid van 21 zetels in Provinciale Staten.

Als deze partijen er uitkomen, valt de op één na grootste partij, de PVV, buiten de boot. Ook verdwijnt de PvdA uit Gedeputeerde Staten. Deze partij raakte bij de verkiezingen de helft van de 6 zetels kwijt. De PvdA zit sinds het begin van de provincie Flevoland in het college van Gedeputeerde Staten.

Klip heeft eind maart gesprekken gevoerd met alle elf partijen die bij de statenverkiezingen zetels hebben behaald. Haar opdracht was om op zoek te gaan naar een werkbare meerderheid in de Staten. Volgens Klip zijn er tussen deze partijen programmatisch geen grote verschillen die niet overbrugbaar zijn. Zij willen dat de provincie zich alleen met kerntaken bezighoudt, het huidige beleid voortzet en een 'boost' geeft aan de verdere dynamische ontwikkeling van Flevoland.

De VVD heeft als grootste partij burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal gevraagd formateur te worden voor een nieuw college. Hij was eerder al informateur en formateur in de gemeente Lelystad. Kolff voert de komende week gesprekken met VVD, CDA, SP en D66.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer