Vruchtbaarheid landbouwgrond in gevaar

FLEVOLAND • Wo 15 april 2015 | 10:20 • Woensdag 15 april 2015 | 10:20
De vruchtbaarheid van de bodem in Flevoland loopt gevaar. Dat blijkt uit een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV.)

Landbouwers vragen steeds meer van de grond. Daarnaast willen zij in steeds kortere tijd resultaat. Daardoor heeft de bodem geen tijd om te herstellen en raakt uitgeput. De RIDLV zegt dat er te weinig naar de lange termijn wordt gekeken en roept op voor maatregelen. Boeren, industrie, overheden en waterschappen moeten samenwerken.

De Raad pleit voor beëindiging van geliberaliseerde grondpacht, omdat het duurzaam bodembeheer in de weg staat. Er moet bijvoorbeeld voorkomen worden dat akkerbouwers overgaan tot diepploegen. Daarbij halen ze de grond tot wel anderhalf meter diep naar boven. De ingreep kan maar één keer gedaan worden en zou geen garantie zijn voor een structurele bodemverbetering.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel