Gemeente moet optreden tegen drankketen

URK • Ma 15 juni 2015 | 14:37 • Maandag 15 juni 2015 | 14:37
De gemeente Urk krijgt zes weken de tijd om aan te tonen dat vier jeugdhonken wel of niet illegaal zijn. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland in een zaak die namens negen Urker cafés was aangespannen door Horeca Nederland.

Horeca Nederland stapte naar de rechter, omdat zij de gemeente Urk verwijt niet op te treden tegen de illegale drankketen. Volgens de gemeente hoeft dat niet, omdat de barretjes niet vallen onder de Drank- en Horecawet.

De rechtbank stelt dat het bestaande beleid over de jeugdhonken te vaag is en ten onrechte geen rekening houdt met wetgeving op het gebied van ruimtelijke ordening en bestemmingsplannen. Daarom vindt de rechtbank dat Urk opnieuw moet beoordelen of vier honken illegaal zijn. Daarbij moet met alle relevante wetgeving rekening worden gehouden, zodat indien nodig moet worden opgetreden.

Horeca Nederland wijst er op dat het al de tweede keer is dat de gemeente Urk door de rechter op de vingers is getikt. De organisatie wil dat de gemeente toezicht houdt en er voor alle horeca dezelfde regels gelden.

De gemeente Urk zegt in een reactie zich te beraden of zij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel