Verdachte zedenzaak Ens in hoger beroep vrijgesproken

Ens 17 juni 2015
De eigenaar van het voormalig kinderdagverblijf 'Onze Boerderij' in Ens is in hoger beroep vrijgesproken van ontucht en seksuele handelingen met kinderen. Hij kreeg in 2012 door de rechtbank Lelystad 22 maanden celstraf opgelegd, waarvan acht voorwaardelijk. De rechtbank achtte bewezen dat hij met twee meisjes ontucht en seksuele handelingen had gepleegd.

Zowel de man als Justitie ging in hoger beroep, waarbij het Openbaar Ministerie twee weken geleden 24 maanden cel voorwaardelijk eiste.
Het Gerechtshof Leeuwarden oordeelde vandaag dat het bewijs te mager is. Weliswaar liggen er verklaringen van zes kinderen, maar die worden niet ondersteund met ander bewijs. Verklaringen van anderen komen te veel overeen met datgene wat de kinderen hebben gezegd.

De man werd verdacht van het plegen van seksuele handelingen tijdens onder meer het inzepen en afdrogen van de kinderen. Volgens het Hof kunnen die handelingen onder de verzorgende taken op een kinderdagverblijf vallen.

Het hof acht het wel bewezen dat de man drie pornografische foto's van een meisje op zijn computer had staan. Daarvoor krijgt hij een celstraf van 12 weken, maar omdat hij zijn straf al heeft uitgezeten hoeft hij de cel niet meer in.

De advocaat is verrast dat het Hof zo totaal anders heeft geoordeeld dan de rechtbank Lelystad in 2012. Hij schrijft dat toe aan de grotere zorgvuldigheid waarmee het Hof te werk is gegaan. Advocaat Richard Sussenbach beschouwt het arrest feitelijk als zuivering van het blazoen van zijn cliënt. Hij sluit niet uit dat hij in cassatie gaat om ook op het bezit van de foto's vrijspraak te krijgen en om een schadeclaim te eisen.

De verdachte was bij de uitspraak aanwezig en was zeer opgelucht. Hij heeft altijd ontkend de kinderen te hebben misbruikt.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer