Greenpeace hoeft keien niet uit Noordzee te halen

Urk 6 juli 2015
Copyright: Joachim de Ruijter
Greenpeace hoeft de keien die ze in de Noordzee heeft gestort niet te verwijderen. Ook worden toekomstige acties door de milieu-organisatie niet verboden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten.

Niet gevaarlijk
VisNed, waarbij veel Urker vissers zijn aangesloten, had het kort geding aangespannen. Volgens de organisatie is een gevaarlijke situatie ontstaan op de Klaverbank, waar de keien zijn gestort. Maar volgens de rechtbank gaat het om een gebied van 40 bij 40 meter en heeft Greenpeace direct bekendgemaakt waar de stenen liggen. Volgens de rechter komen op de Klaverbank van nature grote keien voor en moeten vissers daar al rekening mee houden. Bovendien liggen ze op 30 tot 50 meter diepte, zodat aanvaringen uitgesloten zijn.

OM vervolgt niet
Eerder op de dag werd ook al bekend dat Greenpeace niet strafrechtelijk wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. Het OM vindt ook dat de vissers geen gevaar lopen. Anja Keuter uit Urk en een groep van honderden vissers deden vorige maand aangifte tegen Greenpeace.

Vissersbond verwijderde al 5 stenen
De Nederlandse Vissersbond wilde de procedures niet afwachten en haalde eerder al vijf stenen uit zee. Het is niet duidelijk of zij de vijf stenen die nu nog op de bodem liggen ook uit zee gaan halen.

Anja Keuter
Anja Keuter, die het verzet tegen Greenpeace leidde, reageert teleurgesteld. Zij respecteert de uitspraak van de rechter, maar vraagt zich af waar de grens ligt bij het storten van keien. Keuter gaat met haar advocaat en VisNed om tafel om te bespreken hoe het nu verder moet na de uitspraak van de rechter. Ook vindt ze het vreemd dat justitie 500 aangiften in de prullenmand gooit. 'Blijkbaar hebben milieuterroristen in dit land meer rechten dan hardwerkende mensen", aldus Keuter.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer