Urkers rouwen om verdronken schipper

Urk 9 juli 2015
Inwoners van de gemeente Urk rouwen om de verdronken schipper Jan de Boer van de PD-147.

Overboord geslagen
Het schip van de Ekofish Group voer in de nacht van woensdag op donderdag zo'n 300 kilometer ten noorden van Den Helder toen de 51-jarige schipper overboord sloeg. Problemen met het vissersnet en de harde wind zouden daarbij een rol hebben gespeeld. Hoewel de bemanning De Boer uit het water wist te halen, mocht reanimatie niet meer baten. De maritieme politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval op de PD-147.

Lichaam
Het vissersschip PD-147 is nu onderweg naar de haven van Harlingen. Eerst volgt een lijkschouwing en het verhoren van de bemanning. Daarom verwacht burgemeester Pieter van Maaren van Urk dat het lichaam van De Boer donderdagavond nog niet in het dorp is.

Tweede ongeval op zee dit jaar
Van Maaren laat weten zeer geschokt te zijn door dit tweede ongeval op zee binnen een half jaar tijd. In januari zonk de Z-85 Morgenster in Het Kanaal, waarbij twee Urker vissers, een Belg en een Portugees omkwamen.

Familie
Volgens broer Louwe de Boer was Jan een voorvechter van een duurzame visserij. Hij hoopt dat Urkers zich hem zo zullen blijven herinneren. Louwe en andere familieleden zullen die rol nu van Jan de Boer overnemen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer