Acht jaar en TBS geëist voor moord in De Veste

Lelystad 21 juli 2015
Acht jaar geëist voor moord in De Veste
Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen een man die ervan wordt verdacht een Lelystedeling te hebben vermoord.

Het slachtoffer, Richard Fierloos, werd op 29 juli 2014 in zijn woning in De Veste in Lelystad met een koksmes neergestoken. Fierloos kon de politie waarschuwen en vertellen wie hem had neergestoken. Hij overleed anderhalf uur later in het AMC in Amsterdam.

De verdachte is een nu 24-jarige man zonder vaste woon- en verblijfsplaats. Hij had geld geleend aan Fierloos en wilde dat terug hebben. Op de ochtend van de steekpartij stal hij eerst het koksmes bij de Marskramer in het Lelycentre en ging toen naar De Veste. Nadat Fierloos hem wilde wegsturen, stak de verdachte hem in de zij.
De avond ervoor had de verdachte in het Lelycentre een andere bekende in de borst en rug gestoken.

Uit onderzoeken bij het Pieter Baan Centrum in Utrecht is gebleken dat de verdachte chronische psychiatrische stoornissen heeft en aan schizofrenie lijdt. Volgens het Openbaar Ministerie is de kans groot dat hij opnieuw in de fout gaat. Om de maatschappij tegen de man te beschermen eiste de Officier van Justitie acht jaar cel, plus TBS met dwangverpleging. Aan de TBS zou geen maximum termijn moeten worden verbonden.

De advocaat van de verdachte bestreed dat haar cliënt uit voorbedachten rade kan hebben gehandeld, omdat de man niet in staat is om zo te denken. Volgens haar wil de verdachte zo snel mogelijk een behandeling krijgen. Een lange gevangenisstraf is daarom niet op zijn plaats.

De verdachte betuigde zijn spijt aan de familie van het slachtoffer, al had hij lange tijd niet willen geloven dat die door zijn toedoen is overleden.

De rechtbank doet op 4 augustus uitspraak.© omroep flevolandsitemap | disclaimer