Veel werk met opruimen gevolgen zomerstorm

Flevoland 27 juli 2015
Staatsbosbeheer verwacht zeker een maand werk te hebben aan de gevolgen van de storm. Maandag waren twintig mensen in de Flevolandse bossen in de weer met kettingzagen. Ook zijn er drie kranen ingezet om grote bomen te verplaatsen. Ontwortelde bomen zijn volgens Staatsbosbeheer het meest gevaarlijk, vanwege de spanning in het hout. De boom kan terugveren, waardoor de kans bestaat dat bosarbeiders gewond raken.

Schade door omgewaaide bomen
Door omgewaaide bomen zijn diverse wegen tijdelijk afgesloten geweest. Zo ging de Rietweg bij Dronten pas maandagmorgen weer open, nadat drie grote bomen van de weg waren gehaald. Aanwonenden hebben volgens de gemeente geholpen de bomen weg te halen. Dit omdat de gemeente door de vakantieperiode niet overal tegelijk in actie kon komen.

De storm heeft ook schade veroorzaakt op begraafplaats De Wissel in Dronten. Doordat bomen omwaaiden, raakten onder meer enkele stenen beschadigd. Andere bomen zijn uit voorzorg weggehaald.

Boeren
Bij Land- en Tuinbouworganisatie LTO komen meldingen binnen dat maïsvelden rond Lelystad en Swifterbant schade hebben opgelopen. Veel maïsplanten zijn geknakt door de storm. Zeker een paar honderd hectare zouden zijn vernield. Dat is een schadepost voor veehouders, die de maïs als voer voor hun dieren gebruiken.
De gevolgen voor de akkerbouw lijken volgens LTO mee te vallen. Aardappelenplanten, uien en bladgroente zijn wel verwaaid, maar zullen zich voldoende herstellen.
Voor telers van graan en tarwe is het wel even afwachten. Op diverse plaatsen zijn deze gewassen platgewaaid. Volgens LTO zal de opbrengst hierdoor sowieso lager uitvallen. Hoe veel lager, zal pas tijdens de oogst blijken.

Dijken
De Flevolandse dijken hebben de zomerstorm volgens Waterschap Zuiderzeeland goed doorstaan. Na de storm moest wel van Lelystad tot aan Lemmer het zogenoemde inspectiepad langs de dijken schoongemaakt worden. Door de harde wind en de golfslag waren volgens het Waterschap veel kleinere stenen tussen de basaltblokken weggespoeld en samen met allerlei drijfvuil (afval) op de paden beland. Een aannemer is van zondagmorgen tot maandagmiddag bezig geweest met de schoonmaak.

Tussen de loswal Elandweg en Ketelhaven zijn tijdens de storm twee duwboten en drie duwbakken tegen de Ketelmeerdijk gestrand. De dijk heeft hierbij schade opgelopen.

Windenergie
Windmolens van Nuon in Flevoland hebben afgelopen zaterdag door het stormachtige weer drie maal zo veel stroom opgewekt als tijdens een normale dag in juli. Volgens een woordvoerder zouden met de Flevolandse opbrengst van zaterdag ruim 17.000 elektrische auto's naar Parijs hebben kunnen rijden.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer