Dalende melkprijs zorg voor boeren

Flevoland 31 juli 2015
Tekà Kappers
Dalende melkprijs zorg voor boeren
Helma Lodders
Dalende melkprijs zorg voor boeren
Melkveehouders maken zich zorgen. De prijs van melk daalt al een tijdje en dat voelen ook de Flevolandse melkveehouders in hun portemonnee. De prijs is nu zo ver gedaald dat de melk onder de kostprijs wordt verkocht. Maar volgens Tweede Kamerlid Helma Lodders uit Zeewolde is er nog geen reden voor paniek.

Kosten omlaag
Het is volgens de VVS-politica niet nodig om maatregelen te nemen om de prijs omhoog te krijgen. ''Het melkquotum is nog geen vier maanden geleden afgeschaft en om dan nu al met allemaal maatregelen te komen, daar ligt de oplossing niet.''

Volgens Lodders valt de winst te behalen door het schrappen van regelgeving. Nederlandse boeren moeten volgens haar voor een hogere kostprijs produceren dan de buurlanden. Onder andere de milieuwetgeving kan aangepast worden.

Verbreding en de lokale markt
Niet iedere melkveehouder maakt zich zorgen, onder wie Tekà Kappers van biologisch-dynamisch melkveebedrijf de Zonnehoeve uit Zeewolde. Boeren moeten volgens Kappers hun bedrijfsvoering verbreden en zich meer richten op de lokale markt. De melkveehouder zegt zelf goed te draaien doordat zijn boerderij heel breed is opgezet. Naast melkvee is er bijvoorbeeld een afdeling met paarden, een bakkerij en een landbouwtak.

Binnenkort gaat de Zonnehoeve ook haar eigen melk verwerken. Melkveehouders die zich alleen richten op verkopen van melk zijn volgens de boer te kwetsbaar, omdat ze de verliezen niet kunnen compenseren met andere opbrengsten uit het bedrijf.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer