HPV-vaccinaties Flevoland lager dan landelijk

Flevoland 4 augustus 2015
HPV-vaccinaties Flevoland lager dan landelijk
Het aantal Flevolandse meisjes dat zich laat inenten tegen HPV blijft achter bij het landelijk gemiddelde. HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken.

Landelijk laat ongeveer tweederde van de meisjes onder de veertien jaar zich vaccineren. In Flevoland gaat het om iets meer dan de helft. Flevoland staat van alle GGD-regio's op de één-na-laatste plek. Amsterdam bungelt helemaal onderaan. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Het humaan papillomavirus, kortweg HPV genoemd, kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Acht op de tien vrouwen in Nederland raken besmet met het virus. Het is een besmettelijk virus dat wordt overgedragen tijdens de seks. Het virus kan niet worden tegengehouden door een condoom. Het zit namelijk ook op de huid rond de geslachtsdelen.

In Flevoland blijft de animo in alle gemeenten voor de prik dus achter. Het RIVM, dat gaat over het Nederlandse vaccinatieprogramma, heeft hier niet echt een verklaring voor. Volgens een woordvoerder zou het kunnen dat ouders het raar vinden om over het seksleven van hun tienerdochter na te denken. Daarbij gaat het dan vooral om ouders met een bepaalde religieuze of etnische achtergrond.

Op Urk heeft vorig jaar slechts 12 procent zich laten inenten, maar ook in de andere Flevolandse gemeenten blijft de groep achter. Het RIVM en de GGD Flevoland bespreken in september of er een actieplan komt zodat meer meisjes bescherming gaan halen tegen HPV.© omroep flevolandsitemap | disclaimer