8 jaar cel en TBS voor moord in De Veste

LELYSTAD • Di 4 augustus 2015 | 12:26 • Dinsdag 4 augustus 2015 | 12:26
De man die in juli vorig jaar de 34-jarige Lelystedeling Richard Fierloos doodstak is voor moord veroordeeld tot 8 jaar cel en TBS met dwangverpleging. Dat heeft de rechtbank in Lelystad bepaald. Die straf was ook geëist door de officier van justitie.

De man zonder vaste woon- of verblijfplaats stak de Lelystedeling in De Veste neer met een koksmes na een conflict over geleend geld. Het slachtoffer kon zelf de politie bellen en vertellen wie hem had neergestoken. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Volgens de rechtbank heeft de verdachte gehandeld met voorbedachten rade, door een mes te stelen en daarmee bewust naar het huis van Fierloos te gaan. Hij had kunnen weten dat een diepe steekwond fataal kon zijn. Daarom is er sprake van moord.

Volgens zijn advocaat heeft de verdachte niet heeft gehandeld uit opzet, zodat er gesproken moet worden van mishandeling met de dood tot gevolg. De advocaat vindt het vreemd dat de rechtbank zich baseert op één bepaalde verklaring van de verdachte en andere verklaringen ter zijde schuift.

Ook begrijpt de advocaat niet hoe de verdachte volgens rapportages verminderd toerekeningsvatbaar is en niet in staat is om zaken te plannen, terwijl de rechtbank nu spreekt van voorbedachten rade. De advocaat gaat vrijwel zeker in hoger beroep.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel