De vijf opvallendste Flevolandse schepen bij Sail

Flevoland 16 augustus 2015
Woensdag start de negende editie van Sail in Amsterdam, het maritieme evenement waar allerlei monumentale schepen te zien zijn. Bij de vorige editie in 2010 kwamen daar 1,5 miljoen bezoekers op af. Ook vanuit Flevoland gaan er boten naar Amsterdam.

Hieronder een overzicht van vijf bijzondere Flevolandse schepen:


1. Partyschip ss Succes uit Almere is het oudste nog varende stoompassagiersschip van Nederland. Het is een schip uit 1897, 40 meter lang en heeft aan boord een calliope. Dat is een stoomorgel met typische klanken.

2. De Stedemaeght uit Lelystad was ooit een snelle walvisjager en is nu de grootste driemaster van de Nederlandse binnenwateren. Het zeilschip werd in 1926 gebouwd. De Koninklijke familie is een aantal keer aan boord geweest.

3. De Almeerse botter AM 1 is een aak uit 1890 die door de Stichting tot Behoud van de Almeerse Botter in het water wordt gehouden. Wat opvalt is het voorzeil, de fok. Die is noodzakelijk om de netten te slepen.

4. De Ebenhaëzer uit Zeewolde is een zeilschip is in 1910 gebouwd en heeft voornamelijk met landbouwproducten en turf gevaren. De aak is 18 meter lang.

5. Zeilschip Bounty uit Lelystad was van origine was de tweemaster een viskotter. Nu doet de Bounty dienst als zeilschip. Het opvallende schip heeft 9 zeilen.

Omroep Flevoland zendt de intocht van Sail woensdag live uit. De uitzending is te zien tussen 14:00 uur en 16:20 uur.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer