Gemeente bezorgd over kinderen in bijstandsgezinnen

Almere 20 augustus 2015
Gemeente bezorgd over kinderen in bijstandsgezinnen
Het aantal Almeerse kinderen dat in een bijstandsgezin leeft, moet naar beneden. Dat zegt wethouder Froukje de Jonge in reactie op nieuwe cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek.

Daaruit blijkt dat in Almere 9,5 procent van alle kinderen opgroeit in een gezin dat afhankelijk is van de bijstand. Almere steekt daarmee uit boven het landelijk gemiddelde van 6,9 procent.

CDA-wethouder De Jonge hoopt dit te veranderen door aan de gezinnen meer zorg op maat te leveren. Bovendien wil ze de scheiding tussen verschillende financiële regeltjes opheffen, om zo tot een integraal beleid te komen. Dit najaar bespreekt De Jonge de plannen met de gemeenteraad.

Lelystad
Ook in Lelystad is het aantal kinderen dat in een bijstandsgezin leeft, hoger dan het landelijk gemiddelde. Volgens wethouder John van den Heuvel komt dat omdat Lelystad een jonge bevolking heeft. Daardoor zijn er gemiddeld meer huishoudens met kinderen dan in de rest van Nederland. Ook telt Lelystad veel alleenstaande ouders.

De SP-wethouder verwacht dat het aantal kinderen dat opgroeit in een bijstandsgezin de komende tijd zal groeien. Reden daarvoor is dat de maximale duur van een werkeloosheidsuitkering terug is gegaan van drie naar twee jaar.

Van den Heuvel hoopt het probleem op te lossen door het aantal mensen dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering terug te dringen. Werk onder meer via het Werkbedrijf Lelystad en scholing ziet hij als de belangrijkste bouwstenen om bijstandsafhankelijkheid in de stad te beperken.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer