Miljoenentegenvaller voor gemeente

Almere 20 augustus 2015
Begrotingstekort in Almere
Begrotingstekort in Almere
De gemeente Almere verwacht een tekort van zo'n twee miljoen euro op de begroting van 2015. Dat laat het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad weten.

De financiële tegenvaller wordt onder meer veroorzaakt doordat Almere zo'n 4,5 miljoen euro minder krijgt van het Rijk. Ook had de gemeente verwacht dat Almeerders beter hun afval zouden scheiden. Dat levert de gemeente een half miljoen euro minder op.

Meevaller op uitkeringen
Omdat het er op lijkt dat minder mensen een beroep doen op een uitkering, rekent de gemeente wel op een financiële meevaller van 2,7 miljoen euro. Dat zorgt ervoor dat het totale tekort beperkt wordt.

Bijsturen
Het college van b en w gaat de ontwikkelingen nauwlettend volgen en waar mogelijk nog bijsturen. Bij de behandeling van de programmabegroting 2016 worden er voorstellen gedaan voor het oplossen van de tekorten.

Verontwaardiging bij SP
SP Almere roept wethouder Mark Pol van Financiën op het matje. De partij wil opheldering hebben over de tegenvaller. Volgens de partij is de wethouder onzorgvuldig te werk gegaan bij het opstellen van de begroting van dit jaar.

'Slecht begroot'
Raadslid Asjen van Dijk zegt dat de wethouder 'slecht heeft begroot'. De wethouder zou zich rijk hebben gerekend en eventuele tegenvallende inkomsten te hebben onderschat. De financiële tegenvaller wordt onder meer veroorzaakt omdat Almere minder geld krijgt van het Rijk.

Bezuinigen
De SP vreest dat de gemeente misschien noodgedwongen extra moet bezuinigen. "Die twee miljoen euro moet je ergens terugverdienen. Dan moet je verder snijden in beleid. En daar hebben wij geen zin in, want het gaat altijd ten koste van iets belangrijks", aldus Van Dijk.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer